“Kantonalni indeks otvorenosti” prezentovan u Kantonu Sarajevo

16. 05. 2022.
Predstavnice Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Danira Karović i Amina Izmirlić Ćatović su 13. i 16. maja 2022. godine održale sastanke s predstavnicima/ama Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo.

Na sastancima je prezentovan projekat “Kantonalni indeks otvorenosti”, koji je pokrenut krajem 2021. godine, uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a koji mjeri otvorenost i transparentnost svih deset kantonalnih vlada i skupština u BiH.

Nakon što je okončan prvi krug istraživanja, rezultati su pokazali, iako su kantonalne skupštine otvorenije od vlada za oko 5%, da bi mogli biti bolji s obzirom na činjenicu da je tek jedna institucija zadovoljila tek nešto više od 50% postavljenih indikatora.

Osim prezentacije ovog projekta, cilj sastanaka bio je da se čelnici/e kantonalnih vlada i skupština upoznaju s rezultatima koje je njihova institucija ostvarila nakon prvog kruga istraživanja kako bi se određeni indikatori mogli unaprijediti u budućnosti. 

Sastanku u Skupštini KS prisustvovala je sekretarka ove skupštine Aida Zeković, dok je na sastanku u Vladi KS bila prisutna šefica kabineta premijera KS Edine Forte Sanja Škuletić-Malagić, kao i ministrica pravde i uprave KS Darja Softić-Kadenić.

Predstavnici/e ovih institucija izrazili/e su interesovanje za unapređenje rezultata institucija na čijem su čelu te su istakli/e značaj otvorenosti i transparentnosti kao jednog od ključnih osnova demokratije, koji omogućava građanima/kama da dobiju informacije i znanje potrebno za ravnopravno učestvovanje u političkom životu, efektivno donošenje odluka i držanje institucija odgovornim za politike koje sprovode. 

Na sastancima je dogovorena dalja saradnja u cilju poboljšanja rezultata otvorenosti i transparentnosti.